26 de març 2013

El Consell de Garanties Estatutàries veu inconstitucional la reforma laboral

També carrega contra la decisió de Montoro d’un impost sobre els dipòsits a tipus zero

El Consell de Garanties Estatutàries, organisme consultiu independent de la Generalitat que assessora en matèria legal, considera que la reforma laboral aprovada fa poc més d’un any per l’executiu central és inconstitucional. Així mateix, també considera contrari a la Constitució el nou impost estatal sobre dipòsits bancaris a tipus zero, impulsat pel Govern Rajoy després que la Generalitat anunciés la intenció de legislar en aquest àmbit com a mesura per a millorar les depauperades arques públiques catalanes.

Segons informaven a la tarda diversos mitjans digitals, almenys dos articles (el 12 i el 14) del reial decret de la reforma laboral són inconstitucionals. El primer fa referència als requisits per a modificar les condicions de treball. La nova redacció de la llei permet canis en la jornada, l’horari, la distribució de temps de treball, el sistema de remuneració i els salaris per raons tècniques, econòmiques, organitzatives o de producció. El segon article que es qüestiona és el que estableix la possibilitat de reformes en els convenis col·lectius pels mateixos motius que l’anterior.

Segons el Consell de Garanties Estatutàries, que ha emès el dictamen a petició de PSC, ICV-EUiA i SI, ambdós articles vuleneren l’article 86.1 de la Constitució perquè el govern espanyol no pot dictar decrets llei que afectin "l’ordenament de les institucions bàsiques de l’Estat, els drets, els deures i llibertats dels ciutadans regulats en el Títol Primer, el règim de les Comunitats autònomes, ni el dret electoral general". A més a més, el Consell de Garanties també entén que el decret de la reforma laboral vulnera la competència que té la Generalitat en matèra de fomraicó continuada i de relacions laborals.

L’impost a la banca

En una altra resolució, el mateix Consell també carrega contra una altra disposició estatal, aquesta més recent. Es tracta del decret de l’executiu central impulsat pel minister d’Hisenda Cristóbal Montoro que creava un impost sobre els dipòsits bancaris a tipus zero. L’objectiu era acabar amb la pretensió de la Generalitat de crear un impost en aquest sentit per a millorar les xifres de recaptació. Segons avançava elconfidencial.com, el dictamen del Consell de Garanties entén que la decisió de l’executiu central vulnera "els articles 156.1 i 157.3 de la Constitució Espanyola, i no troba empara a l’article 149.1.14 Constitució. Així mateix, vulnera l’article 203.5 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya".

El tribut de la Generalitat, que es volia aplicar a les entitats de crèdit que operin a Catalunya, pretenia recaptar al voltant de 500 milions d’euros anuals.
L’apliació d’aquest impost va ser suspesa pel Tribunal Constitucional a principis d’any en admetre a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat plantejat pel govern espanyol.


Més informació: