30 d’oct. 2009

'No' rotund a la LEC

USTEC, CGT i CCOO critiquen la digitalització de les aules, proposada pel Departament d'Educació, "perquè s'ha fet de forma poc planificada" i tornen a demanar la dimissió del conseller
USTEC, CGT i CCOO s'han reunit aquest matí al Casal Pere Quart per denunciar la política del Departament d'Educació. Des que es va aprovar la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), els sindicats han manifestat el seu desacord amb la retallada de plantilles, la massificació de les aules i el mal funcionament de les substitucions que ha suposat la normativa. A això se suma la posada en marxa del pla de digitalització de les aules, que els sindicats consideren que s'ha fet de forma "poc planificada". Per aquest motiu, tornen a demanar la dimissió del conseller d'Educació, Ernest Maragall.

"Els ordinadors portàtils han estat un problema a tot Catalunya. Un mes després de començar les classes, hi havia centres que encara no havien utilitzat els portàtils, fruit de la falta de previsió i planificació del Departament, i escoles que no tenien les instal•lacions adaptades", ha apuntat Narcís López, portaveu del sindicat d'ensenyament USTEC, que ha recordat que a Sabadell només hi ha un institut que ha aplicat el pla: l'IES Jonqueres. Sobre la digitalització, López diu que els llibres digitals són "fluixos, sexistes i deixen molt a desitjar, fins al punt que hi ha mestres que s'han negat a utilitzar-los a les seves classes".

"Si s'hagués fet bé, de forma planificada, hauria estat d'una altra manera", reconeix el portaveu. Miquel González, representant de CGT, per la seva banda, denuncia la retallada de claustre i personal de suport que s'ha dut a terme amb la nova llei. "Amb la retallada, s'ha perdut entre mig i un professor a cada centre, i s'ha reduït la jornada a un terç, quan abans era a la meitat", diu González. El portaveu també lamenta "la gran regressió que s'ha donat a l'escola pública, que és qui ho acaba pagant".

En contra de les hores extra

Els tres sindicats també es mostren contraris a l'increment de les hores extres que s'ha produït "per tal de mantenir la qualitat educativa". "Treballar als centres cada cop es fa més difícil", afirma González. Per a Manel Pulido, de CCOO, aquests problemes també es donen a l'àmbit de la Formació Professional: "Al Vallès, més de 700 persones no s'han pogut matricular per la manca de planificació del Departament. I més de 1.000 s'han quedat sense matrícula a l'escola de formació d'adults".

Pel que fa a la massificació de les aules, els sindicats asseguren que a molts centres escolars es superen les ratios d'alumnes permeses. "Les aules estan més massificades, els professors més estressats i cada cop hi ha menys recursos", assenyala López. Sobre les substitucions, "si un professor es posa malalt divendres, no tindrem substitut fins dijous". "Això abans no passava", sentencia.

Per tot, el proper dilluns 9 de novembre hi haurà una concentració a les 17.45 hores davant de l'Auditori de Barcelona (C/Lepant, 150) en defensa "d'un ensenyament públic i de qualitat".

Escrit per ASabadell