16 de juny 2010

Llibertat pels cinc

El Casal cubà de Sabadell surt al carrer aquesta tarda per reclamar la llibertat dels cinc cubans empresonats irregularment als Estats Units d’Amèrica
L’acte tindrà lloc avui i s’iniciarà amb una caravana de cotxes que anirà des de l’estació de Renfe de Sabadell Sud fins a la plaça Marcet. Allà, hi haurà diferents activitats per tal de recordar a la gent que encara hi ha cinc cubans empresonats irregularment a les presons dels Estats Units
René González, Fernando González, Antonio Guerrero, Gerardo Hernández, i Ramón Labañimo són els cinc cubans que porten més de deu anys empresonats als Estats Units de manera il·legal. Des de l’any 1998 que van ser detinguts acusats de ser agents no registrats del govern cubà a Estats Units, han estat separats entre ells en cinc presons diferents, se’ls hi ha obviat les al·legacions i fins i tot a dos d’ells se’ls hi ha prohibit des del principi poder veure a les seves esposes (prohibició que viola el dret internacional públic).
Fa uns anys la Cort d’Apelacions de l’onzè circuit d’Atlanta va revisar el cas i va anul·lar-lo, revocant així les condemnes que pesaven sobre els cinc cubans. Els presoners, però, segueixen segrestats, ja que ara per ara no queda cap càrrec del que se’ls pugui acusar però no han sortit de les seves respectives presons.

Perquè no caigui en l'oblit

Per lluitar contra això, molts casals cubans de diferents països, han anat organitzant actes any rere any per tal que aquest cas no quedi en l’oblit, si no que la gent el tingui present.
A Sabadell aquesta tarda hi haurà una caravana de cotxes des de l’estació de Renfe Sud fins a la plaça Marcet que començarà a les cinc de la tarda. Un cop a la plaça, hi haurà una mostra escènica on es projectarà una entrevista des de la presó dels Estats Units. A més a més, hi haurà un taller de mostra de cuina cubana, una exposició sobre els cinc cubans i finalment una mica de música amb un grup cubà que amenitzarà la vetllada.

Escrit per Vilaweb Sabadell