23 de febr. 2011

Un jutge de Sabadell sentencia que la hipoteca queda liquidada després de subhastar el pis


La sentència que també resol elevar al Constitucional l'actual Llei hipotecària, és la primera sentència d'aquestes característiques als Països Catalans, i tan sols la segona de l'Estat
Ahir, el jutge de primera instància dels Jutjats de Sabadell, Guillem Soler, va fer pública una sentència segons la qual una família no ha de continuar pagant la hipoteca després que l'entitat financera que li hauria concedit en subhastés el pis. La sentència, pionera als Països Catalans, resol també portar la legislació hipotecària actual al Constitucional ja que creu que produeix una situació d'indefensió als usuaris.
La legislació hipotecària actual preveu que una família desnonada hagi de seguir pagant la hipoteca a l'entitat financera un cop subhastada la propietat, si encara no s'ha cobert el valor original de taxació i els interessos de la hipoteca. Una situació en la que es calcula que s'hi troben o estan a punt de trobar-s'hi prop de 18.000 famílies al Principat. La sentència feta pública ahir representa doncs una novetat en la interpretació legislativa a casa nostra, ja que considera cobert el deute amb la subhasta pública de l'immoble hipotecat duta a terme per l'entitat financera.

La legislació hipotecària al Constitucional

Segons va declarar ahir el jutje de primera instància de Sabadell a Tv3, Guillem Soler, 'la llei que regula els desnonaments dóna poc marge de defensa als usuaris i, per tant, podria vulnerar drets constitucionals'. Per aquesta raó, en la mateixa sentència, Soler eleva al Constitucaional la legislació hipotecària actual.

La dació en pagament i la lluita de les associacions d'afectats

Una de les novetats de la sentència és precisament l'aplicació de la 'dació en pagament', és a dir, la liquidació del deute hipotecari al moment en què es retorna l'immoble. Una demanada de mínims que defensa des de fa temps la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i a la que l'Ajuntament de Sabadell ha donat suport a través d'una moció presentada per l'Entesa per Sabadell.
En aquest sentit, diversos membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Barcelona, però residents a Sabadell, conjuntament amb el Moviment Popular de Sabadell i altres entitats estan treballant per fer reeixir un espai de treball ampli a la ciutat que abordi aquesta problemàtica.

Escrit per Vilaweb Sabadell