19 de gen. 2015

 Sobre la subrogació de FICOSA i la trama de les ITV

CGT FICOSA : Sobre la subrogació de FICOSA i la trama de les ITV
Comunicat de la Secció Sindical de CGT FICOSA electrònics
dilluns 19 de gener de 2015 / Notícies / Visites: 67
Era setembre del 2010. La Plantilla de Sony despertava abruptament de la letargia compassat al que li sotmetien els moviments dinàmics i repetitius de la cadena de muntatge. Mitjançant la premsa transcendia que la multinacional japonesa negociava feia setmanes la seva venda amb la multinacional catalana auxiliar de l’automoció FICOSA. Un altre cop mortal al sector de l’electrònica de consum s’estava gestant a Catalunya.
La reacció de la Plantilla no es va fer esperar, la manca d’informació i la indolència mostrada des CCOO (la secció sindical que controlava un Comitè monocolor), van aixecar borbolls de suspicàcies que van acabar desembocant en una aturada espontània dels treballadors i treballadores de SONY, els quals es negaven a seguir produint fins que no s’expliqués de manera clara el que estava succeint.
Obligats per aquest fet, l’empresa i el gran sindicat (a la llimona) van realitzar una assemblea on es demanava calma, alhora que s’assegurava que cap lloc de treball corria gran perill. Molts dels allí presents no ens vam creure res, de manera que alguns vam veure necessari constituir una nova secció sindical a la planta. D’aquesta manera, i de manera gairebé clandestina la CGT va començar el seu camí a Viladecavalls.
Una setmana després, en un divendres gairebé a les 14 hores el CCOOmité d’Empresa convoca la plantilla amb un acord de subrogació entre SONY-FICOSA a la mà. "Mans amunt! Això és un atracament! O s’aproven o tots anem al carrer! Davant tal dicotomia el resultat era d’esperar, es va aprovar un acord de tal envergadura sense haver hagut temps ni per a la reflexió ni per incorporar alguna proposta que provingués de la Plantilla. L’elit sindical ho tenia tot controlat.
Les empreses signants transferien el capital i la plantilla de SONY per a la creació de dues noves empreses, FICOSA ELECTRONICS i IDNEO mitjançant dos compromisos vertebradors. D’una banda, SONY subcontractava la producció de 1’5 milions de TV per als anys 2011 i 2012, de l’altra, FICOSA introduiria el seu producte de manera gradual fins que tot el personal tingués un lloc de treball efectiu després de la reconversió.
Mentrestant i davant la incipient celebració de les eleccions sindicals CGT es va preparar per a la competència electoral. No va ser fàcil. Històricament SONY havia estat controlada per l’hegemonia de CCOO, un embolic clientelar amb els treballadors que era difícil de desarticular. Per la seva banda, el gran sindicat no va escatimar esforços per desacreditar i difamar als "radicalillos" de la CGT. La tensió es podia tallar amb un cúter, davant el que ens vam mantenir forts i desafiants, obtenint finalment un gran resultat. A les eleccions celebrades el març del 2011 CGT es convertia en la segona força sindical amb sis membres i CCOO experimentava la vertiginosa caiguda del seu estatus hegemònic amb la pèrdua de 10 membres.
El mal perdre del gran sindicat es va explicitar amb la seva renúncia per ostentar cap càrrec intern del Comitè, esperant que la nostra inexperiència i la pressió ens fes claudicar. Quina equivocats estaven !.
Valentament la CGT es va enfrontar a la paradoxa d’intentar fer bo un acord de subrogació que mai haguessin signat, al contrari que CCOO que es va mantenir en un segon planto esperant estèrilment la patacada de la CGT ometent la seva responsabilitat social amb la plantilla, perquè encara que afeblida seguia sent la primera força sindical.
La subrogació entre SONY i FICOSA, es va considerar per la premsa i associacions corporativistes empresarials com un model de reconversió industrial i una alternativa eficaç a la deslocalització que patia Catalunya. YAMAHA, SHARP ... seguir l’estela de SONY, però sense tanta indolència per part dels sindicats que eren presents.
Des de dins, en les entranyes de la fàbrica ja percebíem que es tractava d’una gran estafa. A la CGT se’ns ratllo d’endevins, de dinamitar quan calia negociar, de no tenir ni idea de sindicalisme. Ens sorprenia enormement la condescendència mostrada des del sindicat que va negociar la subrogació. Quan Ficosa es va fer càrrec de la Plantilla de SONY, aquesta comptava amb 900 persones. Tres mesos abans del temps determinat en els acords per a la reconversió, la Plantilla ja era de 645 persones després de passar per una purga de baixes voluntàries, de les quals només 50 havien estat reconvertides a mà d’obra directa en automoció. Cal dir també, que abans d’arribar a aquest punt a l’antiga Plantilla de SONY se li va presentar fins a tres ERTO ’s, un retirat a canvi de més flexibilitat, un altre declarat improcedent gràcies a la demanda judicial interposada des de la CGT i un últim retirat per l’empresa després de negar-la Plantilla fer front a les tensions productives de la planta.
Des de la CGT vam ser els primers a denunciar la repercussió sociolaboral negativa que estava provocant aquella mal anomenada reconversió industrial. Ens manifestem, ens vam reunir amb els partits polítics, assistim a plens al Parlament de Catalunya, ens vam reunir amb Indústria i Ocupació, tot per denunciar que el procés es tractava, efectivament, d’un cop de pilota polític-empresarial encobert, on tant el responsable de SONY ESPAÑA, Pedro Navarrete, i alts directius del GRUP FICOSA s’havien lucrat, sent Oriol Pujol i Ferrussola la pedra angular de tota aquesta trama corrupta.
Els vincles entre la consultora encarregada d’assessorar la subrogació entre SONY i FICOSA, ALTA PARTNERS i el fill del "Molt Honorable" eren evidents fins a tal punt que hi ha hagut diversos imputats per aquesta operació. Cal assenyalar que Oriol Pujol, recentment, després de perdre la seva condició d’aforat s’ha negat a declarar davant el jutjat d’instrucció sobre aquest fet, tot i estar més que acreditat que Pujol estava immers en un triangle delictiu on empresaris, Alta Partners i la seva influència política eren els vèrtexs.
ALTA PARTNERS, va percebre per part de SONY 2’8 milions d’euros, a canvi de buscar empreses catalanes, com FICOSA, perquè es fessin càrrec de l’actiu i el passiu de la sucursal japonesa. D’aquesta manera FICOSA aprofitava les instal·lacions i el personal deixat pels japonesos per al seu benefici, quedant-se amb l’exclusiva per muntar una ITV i formar personal per a la inspecció i adequació en eficiència energètica d’edificis, naus i empreses a tot Catalunya, la concessió depenia de la Generalitat, i més concretament de la influència política d’Oriol Pujol
Per la seva banda, i després de l’eclosió de la trama ITV, la Generalitat, que havia subvencionat fortament amb diners públics a FICOSA, renunciava als dos llocs que com a creditors li corresponien al Consell d’Administració de la multinacional catalana. Segurament en un intent desesperat de que la merda no li esquitxés. A dia d’avui, aquests llocs segueixen vacants.
La culminació del Pla Industrial que en l’acord de subrogació quedava determinat en dos anys va ser un ERO d’extinció que va afectar 244 persones. Quan saltava la notícia de la venda de SONY la Plantilla era de gairebé 900 persones, a la finalització del Pla Industrial de 347. Amb gran dolor recordem aquell moment. En aquesta última purga, els afiliats i simpatitzants de la CGT van ser fulminats. Es va evidenciar que els treballadors i treballadores de l’antiga Plantilla de SONY van ser tractats com una simple mercaderia, amb el beneplàcit de l’Administració, dels Partits Polítics i d’alguns que diuen representar els interessos dels treballadors.
CGT va denunciar totes aquestes irregularitats davant el tribunal del social i davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, desestimant les nostres demandes en tots dos casos.
En l’actualitat la secció sindical de CGT a FICOSA segueix lluitant, i encara que dur ha estat el camí, aquest ha servit per siguem conscients més que mai que des de les organitzacions obreres hem de fer valer i lluitar els nostres drets en una correlació de forces on en una banda està la classe treballadora i en l’altre tots els altres. Gestors i buròcrates disfressats de sindicats de classe han de ser expulsats des del propi proletariat, vencent d’una vegada per totes el clientelisme i la cultura delegativa que han fomentat els grans sindicats.
SECCIÓ SINDICAL CGT FICOSA ELECTRONICS
Més informació:
E-MAIL: cgtficosaelectronics@gmail.com
- TWITTER CGT FICOSA ELECTRONICS
- WEB CGT FICOSA ELECTRONICS