11 d’abr. 2014

Xè Congrés de la CGT de Catalunya, 11, 12 i 13 d'abril a Mataró

 
 
 
La CGT de Catalunya celebrarà el seu Xè Congrés a Mataró els dies 11, 12 i 13 d'abril
 
Entre els punts a tractar en el Xè Congrés hi ha la lluita i l'organització dels i les treballadores precàries, aturats/des i immigrants, així com l'aprofundiment del procés de confluència amb els moviments socials.
 
El Congrés també renovarà el Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya.
El Congrés conclou el procés de debats i assemblees que han dut a terme els sindicats de la CGT de Catalunya i on hi han pogut participar els seus 14.000 afiliats/des.

El proper divendres 11 d'abril a les 16 h. s'inaugurarà el Xè Congrés de la Confederació General del Treball (CGT) de Catalunya, amb la salutació de delegacions i moviments socials convidats. El Congrés durarà fins el migdia del diumenge 13 d'abril. Es tracta d'un congrés ordinari on, a més de la valoració de la tasca del Secretariat Permanent sortint, encapçalat per Àngel Bosqued Tapia, es debatran temes d'actualitat del sindicalisme i del conjunt de les lluites socials i s'escollirà un nou Secretariat Permanent, inclosa nova Secretaria General de CGT Catalunya .
En aquests darrers anys la CGT ha experimentat un creixement moderat de l'afiliació (de prop del 8%) fins a situar-se en uns 14.000 afiliats/des al conjunt de Catalunya. Aquest creixement també s'ha evidenciat en una major capacitat de mobilització, que ha sigut especialment evident en multitud de manifestacions alternatives durant les vagues generals dels darrers anys, o en la rellevant presència de la CGT en espais propers al 15-M, en les lluites contra les retallades, etc. Com a conseqüència la CGT també ha vist com ha incrementat la repressió contra afiliats/des de l'organització, amb detencions, processos judicials i l'empresonament l'any 2012 durant prop d'un mes de la companya Laura Gómez, secretària d'organització de la seva Federació Local de Barcelona.
Entre els principals punts de debat del congrés hi ha la voluntat de fer més útil l'organització cap els milions de persones que pateixen, des de posicions més precàries, l'actual situació econòmica i social de Catalunya.

En aquest sentit es debatrà com participar i incentivar les lluites sindicals en contexts on els drets laborals són més minsos, si és que n'hi ha:  en la precarietat laboral, que actualment és la principal via d'ingrés al mercat laboral; en el treball en negre o sense contracte; a les persones aturades; a les persones migrants amb o sense papers, etc.

Entre els punts a tractar hi ha noves formes d'acció sindical adequades a aquestes realitats que cada vegada són més esteses. En paral·lel s'analitzarà el procés de confluència amb altres espais i moviments socials anticapitalistes dels darrers anys amb la finalitat d'aprofundir-la sota la percepció de que amb la crisi  les fronteres entre les lluites laborals i socials s'han anat fent més difoses. A part es discutirà també com defensar el sector públic i el posicionament davant la revisió a la baixa de molts convenis col·lectius, entre d'altres temes.

El Congrés conclourà amb l'elecció d'un nou Secretariat Permanent i coordinador/a de la Revista Catalunya, la publicació mensual de la CGT de Catalunya. Als diferents càrrecs només hi opta una candidatura, encapçalada per Ermengol Gassiot Ballbè, i formada en gran mesura per persones de menys de 45 anys, procedents de diversos sectors laborals (i situacions contractuals).

Durant el Congrés els mitjans que desitgin gravar vídeo, imatges o talls de veu, es poden posar en contacte amb la Secretaria de Comunicació.