17 de jul. 2013

ERO de suspensió de contractes a FICOSA ELECTRONICS

ERO de suspensió de contractes a FICOSA ELECTRONICS mentre subcontracta empreses per a realitzar les tasques del personal afectat, executa borsa d’hores en positiu, sol·licita hores extres i demana canvis en els períodes vacacionals

Comunicat de la Secció Sindical de CGT a Ficosa Electronics

 
La Direcció del grup FICOSA executa un ERO de suspensió de contractes a FICOSA ELECTRONICS mentre subcontracta empreses per a realitzar les tasques del personal afectat, executa borsa d’hores en positiu, sol·licita hores extres i demana canvis en els períodes vacacionals per a plantar cara als compromisos productius que havien al·legat eren insuficients per a oferir càrrega de treball al personal afectat. 

Des de la Secció Sindical de la CGT a Ficosa Electronics Viladecavalls (antiga SONY) volem traslladar a l’opinió pública els següents fets:

El passat 15 de maig la Direcció de l’Empresa va comunicar a la Representació social la presentació d’EXPEDIENT DE REGULACIÓ D’OCUPACIÓ DE SUSPENSIÓ DE CONTRACTES, afectant a 216 treballadors del departament de EMS (Electronic Manufacturing Sistems) d’un total de 347 de plantilla.
El període de consultes establert legalment per a aquests processos va concloure mitjançant una acta de NO ACORD, al considerar aquesta part que les causes al·legades per l’empresa eren inexistents, els quals ens permet qualificar aquest ERO com FRAUDULENT, ja que l’empresa intenta traslladar els costos salarials a la resta de la societat.

A data 28 de juny es va interposar demanda judicial per part d’aquesta secció sindical davant el jutjat social de Terrassa al considerar tenir els suficients arguments i proves per a evidenciar la naturalesa fraudulenta d’aquest Expedient de Suspensió de Contractes.
Per tant, a dia d’avui la gran part de la plantilla de Ficosa Electronics es troba en ple calendari d’afectació, obligant-la a activar les seves prestacions de subsidi per atur amb la inherent penalització que comporta en el seu poder adquisitiu i en les seves cotitzacions.

Malgrat la gravetat de l’exposat anteriorment, la Direcció de l’empresa sembla no tenir suficient i presumint de la seva actitud dèspota, caciquil i cortijera, ha realitzat i segueix realitzant una sèrie d’accions que a més de ser una vulneració dels drets dels treballadors, també es tracta de mostres flagrants de falta de respecte i de maltractament als treballadors i treballadores de la plantilla de Ficosa Electronics.

En primer lloc, dintre de la nostra planta l’empresa ha imposat la presència d’una empresa subcontractada, la qual està realitzant tasques pròpies del personal afectat pel ERO, com una manera d’abaratir costos.
En segon lloc, s’estan realitzant borsa d’hores en positiu per personal afectat, és a dir, jornades addicionals a les 40 hores setmanals a retornar quan la càrrega de treball disminueixi. Considerem que aplicar un ERO de suspensió de contractes i l’execució de la borsa horària en un treballador a la mateixa vegada, demostra la mala fe de l’empresa per a les seves treballadores, al tractar-se d’eines de demanda contraposades. A més de ser una altra prova irrefutable del frau per a l’erari públic que suposa la suspensió dels contractes de part de la plantilla de Ficosa Electronics.

En tercer lloc, l’empresa està sol·licitant de manera recurrent la realització d’hores extres en el departament afectat per a plantar cara a les seves obligacions en les produccions, unes obligacions que havien disminuït de tal manera que requeria la presentació de l’actual ERO. És necessari assenyalar que aquest fet vulnera la pròpia llei, ja que l’art. 47.2 de l’Estatut dels treballadors determina “ Durant el període de reducció o suspensió de jornada no podran realitzar-se hores extraordinàries excepte causa de força major”.

Finalment, per a acabar amb aquest cúmul de despropòsits, l’empresa està sol·licitant a dues setmanes del començament del període vacacional, que part del personal afectat canviï les seves vacances per a plantar cara als seus compromisos contractuals amb els clients en canvi de dies de desafectació en l’ERO.

Cadascun dels fets relatats ha estat denunciat davant Inspecció de Treball i estan recollits en la nostra demanda judicial, però considerem de vital importància que aquests es traslladin a l’opinió pública perquè és necessari assenyalar la falta del sentit de la decència que caracteritza la gestió empresarial del GRUP FICOSA.

Cal dir que FICOSA és una empresa que ha rebut històricament injeccions de capital públic provinent dels impostos de la ciutadania catalana i que s’ha aprofitat de les seves amistats elitistes en l’àmbit polític per a beneficiar-se de “pilotassos” com la requalificació dels seus terrenys a Rubí i l’adquisició per € 1 dels actius de SONY.

D’igual manera volem denunciar la irresponsabilitat manifestada per part de l’Administració, personalitzada en la figura del Secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Sr. Ramon Bonastre i Beltran, que eludeix la responsabilitat de nomenar els llocs vacants en el Consell d’Administració de Ficosa pertanyents a la Generalitat, els quals haurien de vetllar perquè els diners públics invertit repercutíssin en el manteniment i garantia dels llocs de treball, no com en l’actualitat que està passant tot el contrari.

Secció Sindical de CGT a Ficosa Electronics
Viladecavalls, 16 de juliol de 2013