1 de maig 2012

CGT presenta denúncia contra Ficosa Electronics per l’ERO de Suspensió Temporal que té presentat l’empresa


El passat dia 12 d’abril va tenir lloc en el Departament d’Empresa i Ocupació de Barcelona l’acte de conciliació previ en el procés de CONFLICTE COL·LECTIU interposat per la Secció Sindical de CGT a Ficosa Electronics per l’ERO de Suspensió Temporal que té presentat l’empresa i que va concloure amb un ACTA DE NO ACORD al persistir l’Empresa en la seva actitud de no retirar l’ERO. Es tracta d’un tràmit burocràtic que s’ha de complir abans del judici, pel que la denúncia segueix el seu curs fins que es porti a terme la citació en el JUTJAT SOCIAL de Terrassa. 
Volem recordar que aquest fet ve precedit d’una denúncia interposada per la Secció Sindical de CGT a Ficosa Electronics el passat dia 28 de Març per entendre que aquest ERO presentat no només manca de fonaments, sinó que a més pot ser fraudulent. 
El passat mes de Desembre l’empresa va comunicar que el volia presentar, però després d’arribar a un acord amb el comitè que va ser confirmat per la plantilla, es va donar per retirat. En aquest acord la plantilla renunciava a més de 2 punts de pujada per al 2011 i part de la pujada del 2012, pactava una borsa de 64 hores més 2 dies de calendari a lliure disposició de l’empresa i s’obria un període de baixes incentivades.
Han passat escassament 3 mesos i l’empresa ho torna a presentar, ho posa per causes econòmiques a pesar de no presentar comptes ni balanços de l’any passat, simplement ho fa fent referència als articles de premsa que auguren uns dolents resultats per al futur del sector de l’automòbil. No contenta amb això, demana als treballadors que vinguin a recuperar hores de la borsa pactada i fins i tot no deixa que alguns treballadors s’acullin a les baixes incentivades. 
En resum, d’una banda presenta un ERO de Suspensió perquè assegura no tenir càrrega de treball per a la plantilla i paral·lelament imposa mesures per a tot el contrari, creiem que aquí el que hi ha és un clar exemple d’un frau de llei i una mostra del gran buit que deixa la nova legislació perquè les empreses puguin usurpar diners públics com una font més d’ingressos degradant la naturalesa per a la qual van ser constituïts els Expedients de Regulació d’Ocupació de Suspensió. 
A això cal afegir que està a punt d’expirar el pacte de 2 anys que es va signar entre Sony, Ficosa i el comitè d’empresa. En ell es recollia que, a l’octubre de 2012, Ficosa anunciaria per a quins treballadors no tenia càrregues de treball perquè aquests poguessin acollir-se a una indemnització de 45 dies per any per abandonar l’empresa i fa poc van comunicar a la plantilla que de moment només podien oferir ocupació a una mica més de la meitat de la plantilla. 
Com es pot entendre, tot això unit no dóna com resultat l’ambient de treball més propici. 

Secció Sindical CGT Ficosa Electronics