6 de gen. 2014

La segona Reforma Laboral de l’època Rajoy entra per la porta del darrera


Comunicat de la CGT de Catalunya davant l’aprovació del R.D. Llei 16/2013

Aprofitant el rebombori creat per la subhasta del preu de la llum i l’aprovació de la llei de l’avortament, el Consell de Ministres del passat divendres 20 de desembre va colar-nos una reforma laboral encoberta. Es tracta del Reial Decret-Llei 16/2013 ("de medidas para favorecer la contratación estable y la empleabilidad de los trabajadores"). L’aprovació d’aquesta nova reforma de l’Estatut dels Treballadors és un nou atac cap el conjunt dels treballadors i treballadores, suposa una nova precarització de les nostres condicions laborals i, com les anteriors reformes, afavoreix els interessos dels empresaris. Algunes de les mesures més destacables del Reial Decret-Llei 16/2013 són:

1. Mitjançant la modificació de l’art. 12.4 i 12.5 de l’ET es flexibilitzen encara més els contractes a temps parcial. Si bé es recupera la prohibició vigent fins la reforma del 2012 de que els treballadors/es a temps parcial facin hores extres, ara es permet que facin hores complementàries també els que tenen contractes de durada limitada. S’introdueixen a més mesures per a que els empresaris tinguin més facilitats per a imposar aquestes hores complementàries, eliminant alguns requisits d’acord entre les parts. També s’amplien el número d’hores extraordinàries que es poden fer, que poden arribar a ser fins el 60% de la jornada contractada.

2. Amb la modificació de l’art. 34.2 de l’ET es potencia la distribució irregular de la jornada laboral en els contractes a temps parcial en permetre compensar l’excés o la defecte d’hores treballades al llarg dels propers 12 mesos. És a dir, les bosses d’hores ja no es limiten a l’any natural. Els empresaris podran jugar molt més fàcilment amb la distribució irregular del temps de treball, variant la nostra jornada laboral en funció dels seus interessos.

3. S’obre la possibilitat de fer contractes "indefinits de suport als emprenedors" (és a dir, l’anomenat contracte Rajoy de la reforma de l’any 2012) per a contractes a temps parcial. Abans havien de ser de jornada complerta. Es mantenen els beneficis fiscals pels empresaris que els facin, adaptats a la jornada contractada. Aquest tipus de contractes mantenen la resta de característiques de la reforma del 2012: els poden fer empreses de menys de 50 treballadors/es (prop del 99% de les empreses), amb un sou equivalent al salari mínim interprofessional en absència de conveni (o, en el seu defecte, el mínim que imposi el conveni) i un període de prova d’un any, al llarg del qual la finalització del contracte és lliure i gratuïta. En síntesi, es continua facilitant l’acomiadament i bonificant fiscalment als empresaris.

4. Facilita que les ETT efectuïn el préstec de treballadors/es amb contractes en pràctiques i que el període de pràctiques duri tot el temps de treball en l’empresa receptora.

El Reial Decret-Llei 16/2013 ha entrat en vigor el diumenge 22 de desembre de 2013. Realment és com un "premi de loteria" per als empresaris, que tindran més facilitats per a contractar amb sous baixos, facilitats d’acomiadament i d’imposar encara més les jornades laborals. Per exemple, un treballador que accedeix a un contracte "indefinit de suport als emprenedors" però ara amb una dedicació a temps parcial, es pot trobar que l’empresari li plantegi fer jornades fins a un 60% superiors a la contractada i sense retribucions extres (les hores complementàries es paguen com a ordinàries). Quines opcions reals tindrà de negar-s’hi si el mateix contracte permet a l’empresari finalitzar lliurement el "període de proba" que dura tot un any? I, d’altra banda, la possibilitat de disposar de mà d’obra barata i amb una jornada totalment flexible afectarà també les plantilles actuals de les empreses, amb empresaris temptats de substituir-ne una part per a treballadors/es amb quests tipus de contractes de temps parcial.

Davant d’aquest nou capítol de l’atac que estan fent contra els drets socials i laborals, des de la CGT de Catalunya fem una crida a la mobilització constant en defensa dels interessos de la majoria de la població, dels treballadors i treballadores, tant dels que estem en actiu com dels que esperem estar-ho.

Dilluns 23 de desembre de 2013
Secretariat Permanent, Confederació General del Treball (CGT) de Catalunya