10 de jul. 2020

La CGT denuncia el col·lapse de Correus a Sant Cugat


Després de visitar la Carteria de Sant Cugat el 6 de juliol de 2020. Ens hem trobat amb aquesta situació:

Fins el mes de juliol dels 44 llocs de treball que hi ha a la carteria, 19 estaven coberts amb contractes eventuals, gairebé un 45% de les places, Després de l'anunciat examen de consolidació de treball per part de Correus s'esperaven cobrir aquestes places amb els que havien obtingut plaça. No obstant, només s'ha cobert una mínima part d'aquestes, quedant uns 15 barris sense carter. A part d'això, la carteria ja feia molt de temps que restava amb un servei deficitari a causa de la no cobertura de baixes i places vacants. Tot això ha portat a una tremenda acumulació tant de correu ordinari, com de notificacions i paqueteria.

Després d'una reunió dels treballadors i els responsables de la carteria l'ordre que els hi han donat és que es deixi de repartir el correu ordinari. Amb la importància que molta d'aquesta correspondència pot tenir en la situació actual, com cartes del SEPE, Seguretat Social, visites a Hospitals, etc. Amb el gran perjudici que això comporta cap a la ciutadania. També el no repartiment de la correspondència que moltes empreses poden estar esperant.

Pel que la CGT hem pogut comprovar, és una situació generalitzada al Vallès, però molt accentuada en aquesta oficina. No esperem que en un curt termini tingui cap mena de solució, degut també a la mínima cobertura de les vacances dels carters.

Volem recordar que el Servei Postal Universal garanteix el repartiment de tota la correspondència els cinc dies de la setmana. Situació que s'està incomplint greument i sistemàtica en aquesta carteria. Correus ha decidit només donar prioritat al negoci de la paqueteria (que és la part més suculenta en qüestió de beneficis) en detriment del Servei Públic.

La no contractació de personal i els horaris de les oficines, amb llargues cues en aquestes, després de la tornada a la normalitat, està ocasionant un greu perjudici tant a treballadors com als usuaris que en alguns moments està desencadenant situacions extremes. Inclús amb la necessitat d'actuacions de la policia.  
Des de la CGT venim denunciant aquesta situació des de fa setmanes, i entenem que és responsabilitat de les institucions públiques garantir el servei postal universal per a tota la població. De la mateixa manera que l’agost del 2019 vam denunciar penalment l’acumulació de notificacions a Sabadell, no ens tremolarà el pols a l’hora de denunciar aquesta deficiència provocada per l’avarícia i la mala gestió de la direcció de Correus. La salut dels i les treballadores i el servei públic postal estan en perill. Instem a les administracions a actuar de forma clara i contundent.