14 de des. 2009

Estampaciones Sabadell presenta un nou ERO que podria afecta més de mig miler de treballadors

Els treballadors d'Estampaciones Sabadell (ESSA) tornen a enfontrar-se, novament, a un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO). És el quart expedient des de l'octubre de l'any passat i, en aquesta ocasió, els afectats seria 553 treballadors de la planta de Palau-solità i Plegamans, amb una aturada de 140 dies entre el ara i el proper setembre, a més d'un pla de baixes voluntàries. Els directius d'ESSA han acordat l'acomiadament d'una cinquantena de treballadors abans que acabi aquest 2009, uns acomiadaments als qual s'hi podran adscriure de forma voluntària, amb la possibilitat de tornar a la companyia dos anys després, com han acordat els representants d'Estampaciones Sabadell amb el comitè d'empresa. Marcos Martín, membre del comitè d'empresa, ha afirmat que molts dels treballadors no es creuen aquesta possibilitat perquè l'empresa "sempre està mentint" i ha explicat que l'objectiu final de la direcció és "netejar la plantilla". En aquest sentit, considera que una vegada siguin fora ja no els deixaran tornar "amb mil excuses" i ha explicat que tampoc res els assegura que d'aquí unes setmanes vulguin acomiadar una cinquantena més de treballadors i així successivament.
La proposta d'aquests treballadors passa per reduir la jornada, aturar l'activitat quan faci falta i, fins i tot, retallar-se el sou, però no pas a acceptar un nou expedient que contempla més acomiadaments. A més, l'expedient presentat al juliol, l'últim fins ara, encara està en vigor i, a més, queda pendent el judici contra uns quants treballadors als quals se'ls acusa de cremar arxius durant les protestes. Tot plegat passarà pel jutjat de Sabadell el proper 8 de febrer i hauran de respondre davant la justícia quatre treballadors.

Concentració del sector del metall al Centre Metal·lúrgic

D'altra banda, alguns dels treballadors del sector del metall s'han concentrat aquest matí davant el Centre Metal·lúrgic de Sabadell. Aquests treballadors, convocats pels sindicats CGT i FTC, han criticat que les empreses, al seu parer, utilitzen la crisi econòmica per depurar plantilles i contractar nous treballadors amb sous més baixos. La protesta ha concentrat una vintena de persones davant la seu d'aquesta patronal i els seus organitzadors també han aprofitat per criticar els sindicats majoritaris, Comissions Obreres i UGT perquè "no es preocupen realment pel benestar dels treballadors, sinó per guardar les aparences davant la ciutadania". Finalment, també acusen a l'executiu català de preocupar-se més per les empreses que no pas pels treballadors.

Escrit per Ràdio Sabadell

Més informació CGT Essa Palau
Entrevista a Ràdio Trama(del minut 50' al 62' )