8 de des. 2011

Atur a Badia del Vallès: una situació difícil

Article d'opinió

L’índex d’atur a les poblacions de proximitat tornen a ser molt preocupants. A Barberà, Sabadell i Cerdanyola, la quantitat de persones aturades és manté força estable (baixen en 20, 40 i 46 persones respectivament), a Badia del Vallès la situació torna a empitjorar una mica més: 8 persones aturades més. Aquestes dades estan maquillades per la presència de aturats i aturades als cursos de formació ocupacional. Per fi s’han aprovat aquest cursos !!!, i serà durant els mesos de novembre i desembre que començaran aquests. Tenim de saber que tota persona apuntada a un curs de formació ocupacional, automàticament passa a estar en suspensió per a la intermediació laboral, es a dir, que estadísticament no està en recerca activa d’ocupació. La qual cosa no sempre és comunicada a la persona interessada. Per cert, tot aturat o aturada matriculat a un curs de formació ocupacional te el dret a la intermediació laboral (recerca de feina), això sí, cal que vagi a la seva oficina de treball i així ho manifesti. Però clar, els centres de formació ocupacional cobren per curs efectivament finalitzat ...

Que a Badia del Vallès ha tornat a pujar l’atur, no és cap notícia. Que Badia del Vallès torna a ser la ciutat de Catalunya amb més persones aturades registrades (24,02%), tampoc és cap notícia.

La resposta a aquesta situació l’hem de buscar a la falta de possibilitats de generar llocs de treball des de la mateixa ciutat, ja que no hi ha indústria, i el comerç és de fort caràcter familiar.

Badia del Vallès necessita de polítiques que superin la lògica del sistema, que lliga la creació d’ocupació com a instrument del benefici empresarial, entre altres motius perquè no hi han empreses. És necessari que des de l’administració es contempli la creació i el recolzament de iniciatives en el denominat quart sector (caràcter social, cooperativisme, serveis a la població, ...).

Però al mateix temps és necessari invertir, més i millor, en la qualificació professional dels seus habitants. Per molt que es faci, Badia del Vallès necessitarà sempre sortir del seu territori per a la recerca de feina (limitacions territorials de la ciutat). La realitat formativa de les persones aturades del municipi és aquesta: tan sols 92 persones de les 1706 aturades han cursat formació professional no obligatòria o estudis universitaris, això representa el 5,39 % de les persones aturades. En aquest sentit, la mitja a la província de Barcelona es situa en el 14,35%.

La formació ocupacional ofertada a Badia del Vallès –darrera convocatòria del SOC- (5 cursos per a 75 persones), està enfocada al sector comercial (venda, atenció al client i magatzem), suposo que per la sinèrgia del desitjat Polígon Sant Pau com a factor màgic de superació de l’actual situació. Però només 30 (2 cursos) de les 75 places ofertades estan estructurades dins del marc de reconeixement professional per a la seva acreditació i continuïtat formativa, i cap d’elles contempla un pla de pràctiques en empreses.

Jordi