3 de des. 2011

NO AL TANCAMENT DE L’SCAI

Concentració ciutadana el dimarts 13/12/2011 a partir de les 18.00h a la plaça Sant Roc.

Per un servei ciutadà d’acolliment integral de les persones immigrades

1. L’SCAI és un servei públic que, en conveni amb l’Ajuntament de Sabadell, atén anualment unes 18.000 consultes. És un punt de referència per als immigrants. Durant 18 anys l’SCAI ha estat un instrument en la construcció d’una ciutat més cohesionada. El seu treball ha estat reconegut al llarg d’aquest temps.

2. L’SCAI no és només un servei d’assessorament, els seus 9 treballadors (5 pròpiament de l’SCAI i 4 de les entitats que el conformen) i els més de 35 voluntaris realitzen un servei d’acollida integral. Aquest fet no es pot minimitzar. El concurs que proposa l’Ajuntament per garantir l’assessorament en estrangeria no contempla tots els altres serveis que realitza l’SCAI.


3. Per realitzar aquests serveis, l’any 2011 l’SCAI ha rebut 125.000 euros de l’Ajuntament de Sabadell, import que suposa el 0,06% del pressupost municipal. Al voltant de l’assessorament s’articulen tots els altres serveis ja que a través de les consultes es detecten altres necessitats dels usuaris, fet que ha portat a la creació de noves activitats. És per aquest motiu que l’SCAI no es pot considerar un servei car.


4. Els més de 35 voluntaris de l’SCAI hi col·laboren perquè se senten atrets pel model d’acolliment integral als immigrants i per la seva gestió independent d’entitats de la ciutat. Sense l’SCAI, seria molt difícil continuar amb la seva tasca.


5. La majoria de les entitats d’immigrants han manifestat públicament la importància que l’SCAI ha tingut i té tant per la seva atenció integral com per l’obtenció i manteniment de la seva residència legal.


6. Els usuaris de l’SCAI i molts altres ciutadans i ciutadanes s’han adherit, amb la seva signatura, a la campanya en defensa de la continuïtat de l’SCAI


7. L’SCAI, compost per diferents entitats de referència de la ciutat, ha demostrat la seva neutralitat política en tots aquests anys. El teixit associatiu de la ciutat s’enriqueix gràcies a aquestes iniciatives ciutadanes. El consens necessari per construir un model d’acollida per al futur, que reuneixi totes les parts implicades, necessita temps. Tres mesos no garanteixen la continuïtat del servei.


8. El programa residencial SCAI-Drapaires d’Emaús, que des de 2003 acull immigrants sense sostre, és imprescindible. No hi ha cap altre recurs semblant a Sabadell. No és un projecte obsolet.


9. La desaparició d’una una entitat, creada per ciutadans actius i entitats, que presta un servei públic representa una greu pèrdua per a Sabadell.

És per això que DEMANEM:

a- Que en el ple municipal del dia 13/12/2011 s’atorgui una subvenció a l’SCAI que asseguri la continuïtat del seu projecte integral, incloent-hi la subvenció per al programa residencial SCAI- EMAÚS per a l’any 2012

b- Que, un cop assegurada la continuïtat de l’SCAI, s’iniciï un procés de diàleg amb totes les parts implicades amb l’objectiu de consensuar un model d’acollida en què l’SCAI sigui una eina essencial.