17 de gen. 2012

Acomiaden dues treballadores de l’SCAI

Portaven set anys vinculades a l’entitat i suposaven el 40% de la plantilla.Les afectades han explicat a Vilaweb Sabadell que han fet tot el possible per continuar amb el projecte. Han proposat un pla de viabilitat amb diverses mesures i s’han mostrat flexibles amb les seves pròpies condicions laborals per tal de garantir les tasques de suport a les persones nouvingudes. Però han topat amb una rigidesa que no entenen per part de la direcció i l’Ajuntament. Aquest últim episodi de la polèmica entorn el futur del Servei Ciutadà d’Acollida a l’Immigrant va ocórrer el passat divendres. Representants de la junta de l’entitat van presentar-se al local per comunicar a dues empleades que perdien la seva feina. Concretament es tracta de l’encarregada de gestionar l’acollida –tràmits, informació...- i de la responsable de l’ ’SCAI cap enfora’ –sessions per a escoles, tallers...-. Així, doncs, només queden tres persones que hauran d’intentar mantenir un model que el darrer any es va veure gairebé desbordat atenent més de 20.000 persones.

Retallar-se el 40% d’un sou de 1.100 euros 

 Tot i que dues de les sis entitats que conformen la junta són sindicats (CCOO i UGT), l’única opció que es contemplava per salvaguardar el model i la plantilla de l’SCAI era retallant els ingressos de 1.100 euros nets mensuals en un 40%. És a dir, cobrar poc més de 600 euros per 40 hores setmanals. Per la seva banda, però, la plantilla al complet ja havia expressat el seu acord amb abaixar-se el sou. Però, a més, s’havien llançat una bateria de propostes per tal de seguir endavant amb el projecte reduint els costos. Les empleades acomiadades expliquen que ‘’a banda de reduir-nos els sous, vam proposar una sèrie de mesures per reduir, per exemple, els costos del local’’. També asseguren que comptaven amb el compromís de fer esforços per part de vàries entitats i que "el fet que l’Ajuntament finalment sí accedís a tornar a concedir-nos la subvenció de 125.000 euros feia viable la continuïtat de les cinc persones i el model". Per tot plegat, no entenen a què es deu aquesta última reacció sobtada.

L’Ajuntament exigeix mantenir el local, tot i el cost econòmic 

 De fet una de les propostes per part de la plantilla per a reduir els costos del projecte era canviar de local, "l’actual és molt car i buscar-ne un altre facilitaria les coses’’. Ara bé, expliquen que la junta no va contemplar aquesta opció perquè formava part de les condicions que l’Ajuntament fixava per a atorgar la subvenció. En la mateixa línia, una altra proposta era "cobrar un mínim pel servei que s’ofereix", possibilitat que bona part dels usuaris i entitats afectades no haurien vist amb mals ulls, però el consistori hauria vetat aquesta opció. Si més no, això "és el que va dir la junta" a les seves empleades.

El debat dels grups municipals serà a posteriori 

Paral.lelament, la Plataforma ciutadana en defensa de l’SCAI havia plantejat un debat ciutadà per a tractar la qüestió d’una forma més àmplia. En un primer moment CiU i ES van accedir a participar-hi i ICV s’hi va sumar més tard. Resta com a incògnita si el PSC, així com la resta de grups, també hi assistiran. En tot cas, però, les treballadores han lamentat que ‘’ni tan sols s’ha volgut esperar al debat per a prendre les mesures’’. La jornada està plantejada per a aquest proper dijous però encara no s'ha confirmat el lloc i l'hora. L’Entesa manté que l’Ajuntament vol ‘’desmantellar l’SCAI’’ Per la seva part, l’Entesa per Sabadell va emetre un comunicat aquest cap de setmana denunciant els acomiadaments i l’actitud del govern municipal. Per als civíco-polítics el fet que no s’hagi complert el termini de tres mesos per a debatre el futur de l’SCAI, tal i com s’havia acordat, demostra que això era tan sols ‘’una estratègia de distracció’’. Pels entesistes l’SCAI és ‘’un punt de referència per a les persones immigrades’’ fonamental per a la cohesió social.

Escrit per VilawebSabadell