13 d’oct. 2009

L´Assemblea de desocupats de Badia a 30 minuts TV3-18/10/09 21.50h

És un reportatge de Carles Guàrdia, Quico Concellón i Josep M. Domènech
Producció: Sandra Rierola. Muntatge: Jordi Díaz

Veure Documental

En Juan ha acabat el subsidi d'atur i viu a casa de la seva mare, que cobra una pensió mínima. L'Esteban fa dos anys que no treballa, i ell, la dona i el fill han de sobreviure amb una ajuda familiar de 420 euros al mes. Van tan justos que han d'anar a demanar menjar per les cases.
Aquestes són algunes de les històries personals que recull el "30 minuts" d'aquesta setmana. És un treball centrat en l'impacte que la crisi econòmica té a la ciutat de Badia del Vallès.
En aquest municipi, la taxa d'atur és de les més altes de Catalunya: el 22%. Es tracta d'una població estrictament obrera i per això les repercussions de la recessió hi són mes colpidores.
En el reportatge es veu com, per sobreviure a la precarietat, la gent depèn tant dels ajuts públics directes com dels plans conjunturals d'obres o les xarxes solidàries, com la parròquia, la família o els amics. També hi té un paper considerable l'economia submergida, però molt menys que en les crisis anteriors. Es mostra, igualment, la feina que fan les institucions -en aquest cas, els serveis socials municipals- o l'activitat d'una assemblea local de parats.
També s'explica la situació d'unes vuitanta famílies marroquines que van anar a viure al barri no fa gaires anys i que ara corren el perill de ser desnonades perquè no paguen la hipoteca. Gairebé tots els caps de família treballaven a la construcció i ara estan en atur. Això ha fet destapar un embolic legal, perquè els pisos es van comprar amb crèdits hipotecaris per un preu superior al legalment autoritzat. La Generalitat i l'Ajuntament intenten trobar una sortida al cas, però la cosa podria acabar en un escàndol social o un procés judicial molt complicat.
En resum, en un petit espai es concentren moltes de les tensions i els drames que comporta una alta taxa d'atur, una situació que es pot generalitzar a tot el país si la crisi continua empitjorant.