27 de febr. 2010

El ple de Rubí aprova una nova versió del conveni urbanístic de Can Pujol

Tres mesos després de l'aprovació inicial del conveni urbanístic de Can Pujol, amb l'objectiu de garantir la continuïtat de l'empresa Ficosa, el ple de Rubí va aprovar una nova versió del document. La contraprestació a pagar pels propietaris deixa d'estar fixada en 4,5 milions i passa a estar delimitada pel finançament de 3 obres, una d'elles inclosa abans dins les càrregues internes. Les altres dues, una rotonda a l'avinguda de Castellbisbal i un pont sobre la via del ferrocarril, tenen un cost de 4,7 milions.
El portaveu del grup municipal socialista, Manuel Velasco, va justificar la decisió pel fet que, durant aquest temps, s'ha acabat el disseny de la mobilitat sostenible d'acord amb la inclusió del nou barri i a la recomanació de la Generalitat basant-se en la nova normativa d'urbanisme –amb canvis arran del cas Pretòria–. D'aquesta manera, hi ha els avantatges de poder concretar les càrregues externes a pagar pels propietaris del terreny a urbanitzar –en la primera versió no estaven fixades–, que passen a ser de 4'7 milions d'euros, i de fixar un calendari: la rotonda s'ha de fer sis mesos després de l'aprovació definitiva del POUM i el pont, dos anys després. L'oposició, però, no va quedar gens convençuda de l'explicació, encara que es van mantenir les mateixes votacions del 5 de novembre: només ACR va votar en contra i ICV-EUiA es va abstenir.
Una de les forces més crítiques, tot i el vot afirmatiu, va ser CiU. El seu portaveu, Xavier Reinaldos, va acusar l'equip de govern de falta de lideratge a l'hora de defensar un conveni «equilibrat que manté el caràcter industrial de Rubí i que ajuda a garantir llocs de treball estables», i el va acusar d'haver cedit davant la Generalitat. Més o menys en la mateixa línia es va mostrar el PP, que va recordar que «no és el conveni el que garanteix la continuïtat dels treballadors, sinó els acords que aquests han assolit amb els empresaris».
ACR i ICV-EUiA van posar de relleu que el conveni s'hagi tornat a portar a aprovació després que no s'haguessin acceptat cap de les seves al·legacions. Els ecosocialistes van dir que les tornarien a presentar, que volen més transparència i que reclamen un major percentatge d'habitatge protegit. Pel que fa a Alternativa Ciutadana de Rubí, pensa que l'augment de la xifra a 4,7 milions no està justificada i afirma que no entén que aquesta no pugui ser més alta.

CiU i el PP no surten a la foto

L'Ajuntament de Rubí va convocar ahir una roda de premsa on era prevista la presència dels grups municipals que van aprovar el conveni i dels representants sindicals de Ficosa. Finalment, però, ni CiU ni el PP van voler participar en la compareixença pública. Els primers perquè «el conveni també ha de ser d'aquells que legítimament no li han donat suport, i no és oportú participar en actes que es poden mal interpretar»; i els segons perquè la formació considera que «no calia modificar el primer conveni» i tampoc vol «fer un ús electoralista dels treballadors». L'alcaldessa, Carme García, que no va voler valorar l'absència perquè «les estratègies de partit ara no toquen», va destacar que el més important és haver afavorit les garanties laborals dels treballadors, i va reconèixer que «el context actual no és com per aprovar convenis» si no és que, en la seva opinió, com és el cas, siguin «bons per a Rubí».

Escrit per El Punt