10 de nov. 2010

Concentració per la situació al Sàhara-Plaça Sant Roc Sabadell -16/11/10 19.30h

L'entitat sabadellenca Solidaris amb el Poble Sahrauí i l'associació Sabadell Acull Infants Sahrauís reclamen al govern espanyol i al conjunt de la comunitat internacional que actuïn per posar fi al conflicte entre marroquins i sahrauís. Després que en les últimes hores l'èxercit del Marroc hagi atacat el campament que s'havia instal·lat als afores d'Al Aaiun com a senyal de protesta per les males condicions del poble sahrauí, les entitats sabadellenques consideren que la situació ha arribat al seu límit. El president de Solidaris amb el Poble Sahrauí, Fermí Vallbé, qualifica de "vergonyós i gravíssim" que el govern espanyol giri l'esquena a "un poble que és víctima d'aquesta repressió i atacs constants". En aquest sentit, Vallbé no entén com la ministra d'Afers Estrangers espanyola, Trinidad Jiménez, pot haver-se desentès d'aquest conflicte i reclama "que assumeixi d'una vegada per totes la seva part de responsabilitat".
D'altra banda, les entitats sabadellenques temen que els últims enfrontaments a la capital del Sàhara Occidental acabin en un conflicte armat. El president de Sabadell Acull Infants Sahrauís, Marcos Costa, insisteix que si no s'arriba a una solució aviat "marroquins i sahrauís s'acabaran exterminant". En aquest sentit, tem per les famílies dels nens que cada estiu venen a Sabadell acollits, ja que en cas de guerra "tots hi haurien de lluitar". Una situació que "els nens viuen amb por i incertesa".
Els sabadellencs han pogut contactar amb membres d'ONG's que es troben al Sàhara, després dels enfrontaments que ahir es van produir a Al Aaiun, i apunten que les informacions són molt confoses. D'una banda, es parla de detencions de moltes persones que no se sap on les porten. De l'altre, de la desaparició o la fugida de moltes altres. Amb tot, encara es desconeix quantes persones han mort en els últims aldarulls.

Escrit per Ràdio Sabadell

La Confederació General del Treball (CGT) condemna la brutal actuació de l’exèrcit i de la policia marroquina contra la població civil saharaui que ha causat diverses morts i desenes de persones ferides.
Milers de saharauis que protestaven pacíficament des del passat 10 d’octubre en el campament de Gdaim Izik, han sofert un atac premeditat i indiscriminat de forces armades marroquines, i posteriorment han continuat els enfrontaments en localitats com el Aaiún i Smara.
El govern marroquí per a actuar amb total impunitat ha expulsat durant els últims dies a la premsa estrangera, als observadors i els parlamentaris que volien visitar el campament de protesta. No volien testimonis que s’adonessin de la brutalitat amb que s’han emprat contra els saharauis, entre ells moltes dones, nens i persones ancianes.
El poble saharaui porta lluitant més de 35 anys per la seva terra, primer contra el colonialisme espanyol i ara contra el marroquí. La lluita pacífica que en l’actualitat porta a terme el poble saharaui pel dret a ocupar la seva terra, està sent salvatgement reprimida per la dictadura del monarca Mohamed VI amb la col·laboració, per acció o omissió, dels governs de la UE i EEUU.
La CGT posa de manifest la passivitat del Govern espanyol, la seva ambigüitat, el mirar cap a l’altre costat davant la violació permanent dels drets humans que sofreixen les persones saharauis.
CGT fa una crida a la solidaritat amb el poble saharaui i exigeix el cessament immediat de la repressió que impunement realitza la policia i l’exèrcit marroquí.

Secretariat Permanent Comitè Confederal CGT