14 de febr. 2009

20 de febrer: la crisi que la paguin ells!-Estació FGC Rambla Sabadell-20/2/09 11.30h

La bombolla financera provocada per l’escalada especulativa dels banquers va esclatar aquest passat 2008. La fallida de l’immens negoci muntat al voltant del credit hipotecari, l’especulació immobiliària i de tota mena de ‘productes financers’ destinats a enriquir una minoria, ha acabat provocant l’enfonsament de nombrosos bancs, i forçant la intervenció dels governs per rescatar-los de la bancarrota. Els mateixos que han defensat sempre que els estats no podien intervenir en l’economia per defensar els drets de la majoria, per garantir els serveis socials o per a defensar lllocs de treball dignes, ara han exigit els diners de tots per a salvar els seus astronòmics benefics.
Així, mentre la banca tornava a presentar resultats anuals amb benefics, ha tallat l’aixeta del crèdit, escanyant els milers i milers de persones que s’han endeutat seguint el seu consell, i ofegant l’economia productiva, ja que prefereixen destinar els ajuts públics a tapar els seus forats i seguir oferint guanys als seus accionistes amb l’ajut dels diners públics que els donen els bancs centrals, provocant així la destrucció de milers de llocs de treball. El govern de l’Estat, com les autoritats europees, que no han mogut mai cap dit per defensar els llocs de treball ni el benestar dels i les treballadores, ara han corregut a ajudar les grans empreses financeres, sense posar-los cap condició.
La crisi econòmica, avui ja recessió, que ha desencadenat l’actuació de bancs i caixes, ha provocat el tancament de nombroses empreses, moltes altres aprofiten la situació per a deslocalitzar la producció a països amb menys drets laborals, o per a retallar sous i empitjorar les condicions de treball.
Avui, més de 900.000 treballadors i treballadores dels Països Catalans són a l’atur, que aquest passat any ha pujat un 60% més. Milers de persones han perdut els seus habitatges, i centenars de milers més s’enfronten a greus dificultats per fer fornt a hipoteques i lloguers. Molts milers de persones deixaran de cobrar els propers mesos cap mena de prestació d’atur. Ara es fa més evident encara que les polítiques neoliberals antisocials implantades els darrers anys per tots els governs han empitjorat les proteccions socials i afavorit l’enriquiment d’uns pocs a costa de tots nosaltres.
Aquesta crisi ha demostrat que les polítiques liberals augmenten encara més la desigualtat, que deixant les mans lliures als més rics, és el propi funcionament d’aquest sistema capitalista el que duu al descontrol d’arribar a enfonsar el mateix sistema financer, arrossegant a la bancarrota l’economia mundial. I ha demostrat la fal•làcia del seu discurs quan ha exigit la intervenció dels estats per a arreglar un sistema que no funciona, i que no només no és capaç de garantir el benestar de la majoria, si no que ni tan sols pot evitar el col•lapse de la seva pròpia dinàmica.
Davant d’aquesta situació hem d’alçar la veu, hem de deixar ben clar que ens oposem a pagar la crisi que han provocat ells, que no tenim cap intenció de seguir acceptant que el govern segueixi estant al servei d’aquests paràstis, afavorint els bancs i els seus accionistes, mentre manté les retallades socials, mentre permet que les grans empreses acomiadin milers de persones, mentre segueixen privatitzant serveis socials, ensenyament i sanitat.

Divendres 20 de Febrer a les 11:30h Davant l'estació dles FGC- Rambla/Alfons XII (Adreu Nin)

Escrit per Sabadellcrisis