19 de jul. 2011

Bateria de mobilitzacions contra el tancament i les retallades horàries als CAP

L'Ajuntament ha aprovat aquest matí una declaració institucional en contra les retallades, tan sols se n'ha desmarcat Convergència i Unió

Les retallades es van consumant i aquest cop els ha tocat el rebre als Centres d'Atenció Primària, que veuen retallat dràsticament el seu horari d'atenció, i els obliguen a tancar a l'agost. Així durant l'agost restaran tancats els CAP de Lepant, Sud-Campoamor i el de Poblenou de la Salut, i la resta tanquen tots els dissabtes. I com a agreujant es tanca també el Servei d'urgències de Ca n'Oriac, així com els CAP de diverses poblacions veïnes com Castellar o Sant Llorenç, la qual cosa deixa una part del Vallès tan sols amb Sant Fèlix i el Taulí. Davant d'aquesta onada de retallades diverses entitats de tota la comarca han anunciat mobilitzacions el 20, el 21, el 25 i el 29 de juliol.

La magnitud de la tragèdia

Aquesta restricció del servei forma part de les mesures que el Departament de Salut va anunciar el passat dijous i que afecten 15 centres d’assistència primària del Vallès Occidental, i que parteixen de la premissa de què tota la ciutat fa vacances fora de Sabadell.

El servei també es veurà greument afectat durant els caps de setmana, perquè a partir d’ara –no només a l’estiu- només obriran dos dels equipaments de la ciutat i el de Sant Fèlix serà l’únic que obrirà a les nits.

Una resposta contundent

Treballadors de diversos CAP de la comarca, la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública Cerdanyola Ripollet, l'Acampada Sabadell 15M, ICPS Santa Perpetua de Mogoda, membres de la Federació Catalana d’Infermeria, i la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Sabadell van decidir en assemblea el passat dimarts iniciar una bateria de protestes i mobilitzacions a la comarca per aturar les retallades horàries i de serveis dels Centres d'Atenció Primària. En aquest sentit, les entitats inicien dimecres amb la manifestació que ha d'anar des del Poblenou fins a Sant Fèlix a on es quedaran tancats indefinidament. L'endemà al matí les mobilitzacions aniran fins a Sant Cugat del Vallès per concentrar-se davant la seu del Servei Català de la Salut.

La següent setmana, última del mes de juliol, es previst que es faci una concentració el dilluns 25 davant del l’Institut Català de la Salut a la Rambla; i es tanqui el cicle de protestes el divendres 29 amb una concentració i conseqüent tancada indefinida al CAP Ca n'Oriac.

L'Entesa i la CUP exigeixen la intermediació de l'Ajuntament

Ambdós partits per la seva banda han fet arribar a l'Equip de Govern la necessitat de la intervenció immediata de l'Ajuntament per intentar capgirar la situació. Així mateix des de la CUP s'ha exigit a l'equip de govern que faci una contraproposta al Govern de la Generalitat. Tant l'Entesa, com la CUP, han lamentat també la massificació i conseqüent pèrdua de qualitat del servei que pot suposar pel CAP Sant Fèlix i l'Hospital Taulí, així com han assenyalat que un cop més els més damnificats han estat la gent més afectada per la crisi.

Escrit per Vilaweb Sabadell