16 de set. 2013

28 de setembre: Dia internacional per la despenalització de l’avortament


Avortament lliure i gratuït. Dret al propi cos. Aturem l´ ofensiva Gallardón

Comunicat de la Secretaria de Gènere de CGT Catalunya

 

La crisi del sistema de producció i reproducció del sistema capitalista i patriarcal, està creant un retrocés a nivell històric dels drets laborals, socials i personals de les dones treballadores del poble català.

Amb l´excusa de la crisi, el capitalisme está expulsant del mercat laboral a milers de dones (a la Administració Pùblica el 85% dels acomiadaments son dones). Les retallades i privatitzacions dels serveis públics essencials (sanitat, educació, serveis socials) colpeja directament a les dones treballadores, obligades a abandonar els llocs de treball i tornar a casa per treballar gratis per mantenir la família i estalviar diners a l´estat que redueix cada cop més els pressupostos socials.

Ara, el ministre Gallardón, vol retallar el dret de les dones a l´avortament, en una verdadera contrareforma que significa l´ingerència de l´estat a decidir sobre el nostre cos i les nostres vides. La Llei del PSOE del 2010 despenalitza l´avortament dins les les 14 primeres setmanes de gestaciò a partir dels 18 anys, però no garanteix el dret a l´avortament lliure i gratuit.

A Catalunya amb el Tripartit abans, i CIU ara, les dones han d´avançar els diners (uns 300 euros) per poder avortar a la xarxa privada de clíniques que practiquen IVEs, el que restringeix l´accès sobretot a dones joves, treballadores i migrades que no tenen recursos económics. Podem assegurar doncs, que una part de les dones no estàn en situaciò de poder gaudir d´un dret que els diferents governs de la Generalitat no asseguren.

A més, el govern de CIU, no ha desplegat el dret a l´educació sexual i afectiva a les escoles, aix´` com l´accés lliure als anticonceptius i a la píndola del dia després que pot tenir un cost de 20 euros.
El PP i Gallardón vol fer una contrareforma de la llei molt restrictiva per a les dones.

- Vol tornar a la llei de suposits de 1985, reduint les setmanes en que la dona tè dret a avortar, tant per violaciò com per perill físic o siquic de la mare.
- Vol eliminar el supòsit de malformaciò del fetus.
- Vol eliminar el dret de la dona jove a decidir avortar durant les primeres setmanes de gestació
- Vol una reforma del Codi Penal, en que l´avortament fora de la llei seria punible.
- Possible supressió del lliure accés a la pastilla del dia desprès o altres anticonceptius.
- Supressió de la llei d´educaciò sexual i afectiva.

No podem passar per alt l´atac a les dones treballadores a decidir sobre el nostre cos. No son màquines de parir al servei de l´estat, el patriarcat i el capital. No podem passar per alt que la dreta ultracatòlica, Unió Democràtica, Kikos, Opus Dei i altres entitats subvencionades per La Caixa, formen part d´una campanya pel control dels nostres cossos.

Per tant, la lluita del moviment feminista pel dret a l´avortament lliure i gratuït continua sent necessària. I per això, ens cal la complicitat i la solidaritat de totes les companyes i companys del moviment sindical i social.

Per aixó, la CGT fa una crida a la participació de tota la afiliació a les diferents convocatòries que el moviment feminista convoqui a tot el territori.

- Dimecres, 25, acte a Barcelona contra els ultracatòlics (PG.Gaudí-Sagrada Família).

- Dissabte 28, manifestació a Barcelona, 18h.

SECRETARIA DE GÈNERE DE CGT CATALUNYA

Més informació:
- FACEBOOK GÈNERE CGT CATALUNYA