12 de jul. 2012

Nova bateria de tisorades del govern del PP que suposa un duríssim atac als nostres drets

El president espanyol presenta un pla de reformes per reduir el dèficit que toca tots els fronts que demana Brussel·les

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dimecres 11 de juliol al Congrés dels Diputats un pla per retallar dèficit i complir les exigències europees que toca tots els fronts que demanaven les autoritats europees, una bateria de dures mesures d’ajustament per fer una retallada de 65.000 milions fins al 2014 (quasi cinc vegades més de l’anunciat per José Luis Rodríguez Zapatero el maig de 2010) per complir l’objectiu de dèficit que li imposa la Unió Europea, en la qual destaquen mesures com l’increment de l’IVA, reducció del subsidi d’atur, reforma de les pensions i supressió de la paga extra de Nadal per als funcionaris.
Mentre la marxa dels miners i la gent solidària amb la seva lluita omplien els carrers de Madrid, Rajoy feia públiques les noves mesures aprovades pel seu govern, un pas més en el camí de les retallades exigides a l’Estat espanyol per la UE i els organismes del capitalisme internacional, una trepitjada més als nostres drets, una recentralització de l’Estat i l’Administració, un nou impuls cap a la pobresa, la precarietat i l’atur de sectors cada vegada més nombrosos de la societat.

Aquesta és la llista de mesures aprovades:

Impostos
- IVA: el tipus general passarà del 18% al 21% i el reduït del 8% al 10%. L’IVA reduït s’aplica a la majoria de productes alimentaris, sanitaris, els transports terrestres de viatgers i equipatges, els viatges aeris i marítims a les Illes Balears, la majoria de serveis d’hostaleria i la construcció d’habitatges. També inclou les entrades a espectacles culturals. Es mantindrà el tipus superreduït en el 4%, que inclou els productes de primera necessitat com el pa i els cereals, la llet, el formatge, els ous, la fruita, la verdura, els llegums, les patates, els llibres, els diaris i revistes, els cotxes, pròtesis i habitatges de protecció oficial.
- Eliminació de la deducció per habitatge per als nous compradors a partir del 2013.
- Impulsar el principi qui contamina paga (impostos mediambientals) i pujar l’impost del tabac.
Funció pública
- Se suspèn l’abonament de la segona paga extra. Demana als alts càrrecs de la l’administració local, autonòmica i estatal que s’ho apliquin també. Es suprimirà la paga de Nadal als funcionaris de les administracions estatal, de les comunitats i dels ens locals. També la deixaran de cobrar els alts càrrecs de l’estat, i Rajoy ha demanat a tots els diputats que també hi renunciïn. Segons ha dit Rajoy, els treballadors públics recuperaran la paga de Nadal d’aquest 2012 com a fons de pensions a partir del 2015.
- Es redueix el número de dies de lliure disposició. Ara en són 6.
- Menys alliberats sindicals.
- S’equipararan les condicions en situació d’incapacitat temporal a les dels treballadors del sector privat.
- Es facilitarà la mobilitat dels empleats públics.
Seguretat Social
- Els nous receptors de la prestació de l’atur la veuran reduïda del 60% al 50% de la base reguladora a partir del sisè mes, per "animar" la cerca activa de treball. Es mantindrà la prestació màxima en els 24 mesos.
- Revisió del Pacte de Toledo per avançar l’allargament de l’edat de jubilació. Acceleració de l’entrada en vigor de la reforma del sistema de pensions (retir als 67 anys) i de la jubilació anticipada.
Administracions públiques
- Reducció del 30% dels regidors locals. Es farà per trams de població, segons la llei orgànica de règim de bases locals. Els comptes municipals seran supervisats per funcionaris de "caràcter nacional". Hi haurà una limitació dels sous dels alcaldes i regidors i s’homogeneïtzaran i es publicaran les retribucions.
- Es retallaran o es suprimiran empreses públiques locals (amb un estalvi de 3.500 milions d’euros).
- Reducció de les competències que presten els ajuntaments que no podran prestar serveis que no poden finançar i que passaran a ser gestionats per les diputacions.
- Creació d’un nou instrument financer que garanteixi liquiditat a les comunitats autònomes.
- Reducció del número d’empreses i fundacions públiques.
- Retallada del 20% en les subvencions a empreses, partits i sindicats.
Altres mesures
- Reforma del sector energètic, per donar solució al dèficit tarifari
- Unitat de mercat, amb mecanismes d’arbitratge.
- Liberalització d’accés i exercici dels serveis professionals (consultories...).
- Es flexibilitzaran els horaris comercials i es liberalitzen els serveis associats al transport.
- Es suprimiran bonificacions a la contractació de personal.
- Rebaixa de les cotitzacions un punt el 2013, i un altre punt el 2014
- Hi haurà una liberalització, o privatització, del transport ferroviari i aeroportuari.

Font: Agències i Mitjans informatius